Medvirkning handler om at brukere av kommunens tjenester skal ha innflytelse på beslutningsprosesser og utforming av tjenestetilbudet. Brukermedvirkning er et sentralt prinsipp nedfelt i flere lover.
For reel brukermedvirkning må brukergrupper og brukerorganisasjoner involveres i planlegging av tiltak og tjenester som har allmenn betydning, og delta i råd eller utvalg på styringsnivå. Brukermedvirkning har som mål å bedre kvaliteten på tjenestene ved at brukerne får reell innflytelse på valg og utforming av tjenestetilbudet. Brukere har rett til å medvirke, og tjenestene har plikt til å involvere brukerne.
Bestemmelser om barn og unges medvirkning
Barns rett til å bli hørt og medvirke i saker som gjelder dem selv er tatt inn i flere lover. Kommunen er pliktig å følge lovverket, og skal sikre at retten til medvirkning blir ivaretatt. Ved hjelp av BTI og stafettloggen, vil Hadsel kommune sikre at barns rett til medvirkning i saker som gjelder dem selv blir ivaretatt.
Lover som omtaler barns rett til medvirkning finner du her:
For å medvirke på systemnivå kan barn og unge selv ta initiativ eller kommunen kan invitere barn og unge til samarbeid.
Hadsel Ungdomsråd
Hadsel kommunestyre vedtok i 2009 at Hadsel kommune skulle ha et eget ungdomsråd, som kunne gi dem råd og veiledning i saker som angår barn og ungdom. Ungdomsrådet har representanter fra alle ungdomsskolene, videregående skole og ungdomsklubbene. Formålet med rådet er å:
- være kommunens rådgiver i ungdomspolitiske spørsmål (høringsorgan)
- gi ungdom muligheter til å medvirke i behandling av saker som angår dem selv
- ta opp saker og komme med uttalelser til Hadsel kommunes utvalg, formannskap og kommunestyre i barne- og ungdomsspørsmål
- ta initiativ til og gjennomføre arrangement for ungdom i kommunen
- være bevilgende myndighet i enkeltsaker som ungdomsrådet bestemmer, bl.a ved å kunne benytte midler i eget budsjett