Hadsel kommunes styringsdokument

I kommunens styringsdokument 2022-2025 ks.sak103/21, ligger BTI og samhandlingsmodellen inne med et eget avsnitt. Dette er første gang BTI-arbeidet forankres i kommunens øverste styringsdokument.

Metoden skal innarbeides i Hadsel kommunes planverk, slik sikrer vi at dette blir en modell som benyttes for tidlig innsats, samhandling og medvirkning for utsatte barn og unge i alderen 0-24 år.

Kommunale overordene planer

I Kommuneplanens samfunnsdel pkt. 5.3 kan vi lese at folkehelse og livsmestring er et prioritert område for Hadsel kommune. Folkehelsearbeidet i Hadsel skal legge vekt på forebygging mot uhelse. Punktene nedenfor er spesielt viktige, og det vektlegges at barn og unge er prioritert.

  • Sosial ulikhet i helse med fokus på barn & unges oppvekstsvilkår
  • Levevaner og livsstil
  • Psykisk helse

Oppvekstplan 2022 -2032

I desember 2022 ble kommunens første oppvekstplan vedtatt – Oppvekstplan 2022 – 2032.

Oppvekstplanen beskriver kommunens arbeid på oppvekstområdet de neste 10 årene, og definerer nærmere de verdier vi skal planlegge etter og de mål vi skal vurdere tiltak i forhold til. Planen bygger på kommunens samfunnsdel og skal følges opp med delplaner for skole, barnehage og for kultur. Delplanene skal beskrive struktur, prioritere tiltak og i større detaljgrad beskrive mål og innhold i tjenestene.

Kommunens forebyggende plan blir fjerde delplan under oppvekstplanen.

Handlings- og beredskapsplaner

En handlingsplan er en detaljert plan som skisserer handlinger som trengs for å nå ett eller flere mål. I det forebyggende arbeid knyttet til barn og familier, skal kommunens BTI-veileder og stafettloggen benyttes. Dersom en ansatt har en uro eller får inn melding om en uro, viser handlingsveilederen steg for steg hvordan den enkelte ansatte skal følge opp uroen, for å gi barnet eller familien rett hjelp til rett tid. I tillegg til BTI-veilederen har Hadsel kommune andre planer tilknyttet barn, unge og familier.

Kommunen har også en beredskapsplan for barnehager og skoler. Beredskapsplanen skal være med på å sikre at våre barnehager og skoler er forberedt dersom en alvorlig hendelse skulle skje. Planen skal være et verktøy i sikkerhetsarbeidet for å håndtere ulykker og alvorlige hendelser på en god og effektiv måte.

I en krise- og beredskapssituasjon skal liv og helse alltid prioriteres foran alt annet.

Planen skal sikre at alle som har roller i håndtering av krise og beredskapssituasjoner er kjent med sitt ansvar, sine oppgaver og hvordan fordelingen er mellom sentral og lokal beredskapsledelse.