Barnets beste og retten til å bli hørt – innvolvering og medvirkning
Alle barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, har rett til å medvirke i alle forhold som vedrører barnet etter denne loven. Barnet skal få tilstrekkelig og tilpasset informasjon og har rett til fritt å gi uttrykk for sine synspunkter. Barnet skal bli lyttet til, og barnets synspunkter skal vektlegges i samsvar med barnets alder og modenhet.
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1992-07-17-100
Alle barn har rett til å medvirke, og tjenestene har plikt til å involvere de i saker som gjelder dem. Retten til medvirkning følger av grunnloven § 104 og FNs barnekonvensjon art. 12. Medvirkning på individnivå innebærer at i enkeltsaker som omhandler et barn, skal barnet få informasjon og mulighet til å uttrykke sine synspunkter, i arbeid med- og i utforming av tiltak. Medvirkning på individnivå bør gi:
- Innflytelse på egen behandling og oppfølging.
- Tillit til tjenesteutøvere og opplevelse av å bli møtt med respekt.
- Tilstrekkelig informasjon.
- Pårørende: en opplevelse av å være ivaretatt.
Stafettloggen – Visma Flyt Samspill
Stafettloggen er et verktøy som Hadsel kommune bruker og som sikrer medvirkning i enkeltsaker. Loggen er både en kommunikasjonsplattform, samt et sted all informasjon om hjelpetiltak og alle involverte personer er samlet. Verktøyet benyttes etter samtykke fra foreldre og i samarbeid med de og barnet. Dette sikrer at barnet og familien alltid har informasjon tilgjengelig, og det fremkommer for alle hvem som har ansvar for hva.
Mer informasjon om stafettloggen kan lese her.
Nasjonal pårørendeveileder om involvering og inkludering av barn
Veilederen handler om involvering av og støtte til pårørende i hele helse- og omsorgstjenesten. Veilederen beskriver pårørendes rettigheter, helse- og omsorgstjenestens plikter, og gir anbefalinger om god praksis.
Når alvorlig sykdom rammer en i familien er barna spesielt utsatt. Hvis barn som er pårørende ikke blir ivaretatt og møtt med innsikt og forståelse fra voksne eller av hjelpeapparatet, kan situasjonen ha negativ innvirkning på hverdagen i barnehage eller skole, sosialt liv og barnets utvikling og helse.
Helsepersonell skal bidra til at pasienten/foreldrene hører på og legger vekt på barnets mening i tråd med barnets alder og modenhet.
Alt helsepersonell i kommunen og spesialisthelsetjenesten som kommer i kontakt med pasienten skal bidra til å fange opp og melde fra om behov hos barn som pårørende.
Kilde: Helsedirektoratets pårørendeveileder
Barneombudet
Barneombudet er et hjelpeorgan som skal fremme barns interesser i samfunnet og følge med på utviklingen av barns oppvekstkår. Deres jobb er å følge med på at barns interesser blir ivaretatt i lovgivningen og at Norge overholder FNs barnekonvensjon. Barneombudet kan blant annet svare på spørsmål om rettigheter og kan gi barn og unge tips og råd og informasjon om hvem som kan hjelpe.
Du kan lese mer om barneombudet ved å klikke her.