Forebygging og tidlig innsats

For å sikre tidlig oppdagelse og handling, er det viktig at de ulike tjenesteområdene i kommunen samarbeider. Samarbeidet må skje innenfor grensene som lovverket setter med hensyn til taushetsplikt, samtykke, personvern og dokumentasjon.

Lavterskeltilbud

Hensikten med lavterskeltilbudet er å gi barnehager og foreldre mulighet til å komme raskt i kontakt med kommunens spesialpedagogiske team for førskolebarn (S-team førskole) som har behov for ekstra hjelp og støtte i hverdagen. Hjelpen kan gjelde enkeltbarn eller en gruppe barn. Målet er å tidligst mulig iverksettes tiltak for å reduserer risikoen for at et barn faller utenfor, eller ikke kan utnytte sitt potensiale i lek og læring.

Hensikten med kommunens lavterskeltilbud er å gi barnehage og foreldrene mulighet til å komme raskt i kontakt med kommunens spesialpedagogiske team for førskolebarn (S-team førskole) dersom en er tenker at et barn har behov for ekstra hjelp og støtte i hverdagen. Hjelpen kan gjelde enkeltbarn eller en gruppe barn. Målet er å tidligst mulig iverksettes tiltak for å reduserer risikoen for at et barn faller utenfor, eller ikke kan utnytte sitt potensiale i lek og læring. Foreldre må gi samtykke til observasjon eller kartlegging av sitt barn. S-team førskole består av spesialpedagoger og logoped.

Lavterskeltilbud til barn i førskolealder

Rutiner i kommunen

Kommunen har ulike rutiner og prosedyrer som sikrer arbeid med tidlig innsats og samhandling i og mellom de ulike enhetene og tjenestene. Disse er samlet i kommunens kvalitetsikringssytem, Compilo, og er med på å sikre at kommunen jobber systematisk med tidlig identifisering og oppfølging av utsatte barn og unge.

Alle ansatte i kommunen har et eget ansvar for å sette seg inn i de rutiner og prosedyrer som gjelder arbeidsplassen, og for å sikre samhandling med andre.

Overgang fra barnehage til skole

Samarbeidsplan mellom helsestasjon og barnehager

Samarbeidsrutine mellom grunnskolene og skolehelsetjenesten

Samarbeidsrutine Nav Hadsel – Rus og psykisk helsetjeneste

Handlingsplan for samarbeid mellom Hadsel tannklinikk og Stokmarknes helsestasjon

Handlingsplan for et trygt barnehagemiljø

Samarbeidsavtaler

Alle kommunens samarbeidsavtaler ligger elektronisk tilgjengelig i kommunens interne system Compilo

Samarbeid med eksterne tjenester

Kommunen har en samarbeidsavtale med GOD DIALOG-klinikken. Gjennom samarbeidet mottar elever, ansatte og foreldre ved behov veiledning og samtaler basert på henvisning via helsesykepleier. De gjennomfører:

  • samtaler med barn
  • samtaler med barn og foresatte
  • samtaler med foresatte

Samtaler de tilbyr kan foregå på ulike arenaer: på klinikken, på skolen, hos helsesykepleier, hjemme, på teams, på telefon og på Snapchat.

De har og undervisning for alle 8.-klasser i kommunen om god helse og hva som fører til dårlig helse, samt ved spesielle behov eksempelvis ved foreldremøter i 5.-klasse